Aanhoudingen in Arnhem na grootschalig onderzoek naar auto-inbraken

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

In de afgelopen maanden is er een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar een reeks auto-inbraken in Arnhem en omgeving. Het onderzoeksteam bestond uit het basisteam Arnhem-Noord, Team Nodale Oriëntatie, het Flexteam Gelderland-Midden en het Openbaar Ministerie.

Twee verdachten aangehouden

In het kader van dit onderzoek zijn vorige week twee mannen van 27 en 48 jaar uit Litouwen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de auto-inbraken. De verdachten hebben in de afgelopen periode een groot aantal auto’s weten open te breken op diverse plaatsen in Gelderland.

Specifieke onderdelen gestolen

Opvallend was dat steeds dezelfde onderdelen uit de auto’s werden weggenomen. Middenconsoles, navigatiesystemen, airbags en sturen werden gedemonteerd en gestolen. De verdachten gingen professioneel te werk en pleegden in één nacht meerdere inbraken in dezelfde wijk.

Schade tussen de €10.000 en €16.000

In totaal gaat het om 48 inbraken die in de afgelopen vier maanden zijn gepleegd. De schade van deze diefstallen loopt op tussen de €10.000 en €16.000. Het team houdt er sterk rekening mee dat het gaat om mobiel banditisme, internationaal rondtrekkende criminele bendes die hun geld verdienen met het plegen van strafbare feiten.

Mobiel banditisme

Mobiel banditisme kenmerkt zich door het snel verleggen van pleegplaatsen, zowel nationaal als internationaal. De bendes maken zich schuldig aan verschillende misdrijven zoals winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak. In dit geval heeft het basisteam Arnhem-Noord door heel Gelderland zaken weten op te lossen door de aanhouding van deze twee verdachten.

Advies om auto-inbraak te voorkomen

Om auto-inbraak te voorkomen, adviseert het team om auto’s op een goed verlichte plek neer te zetten met camerabewaking of indien mogelijk binnen. Haal altijd waardevolle bezittingen uit de auto en sluit deze altijd af. Bij verdachte situaties wordt aangeraden om dit te melden bij de politie. Het onderzoek naar de betrokkenheid van deze verdachten gaat uiteraard verder.