Renovatie van de eerste A12-IJsselbrug voltooid

4 maanden geleden gepubliceerd

De renovatie van de eerste stalen brug op de A12-IJsselbruggen is voltooid. Vanaf zondag 24 maart om 9.00 uur zal het verkeer richting Duitsland over deze gerenoveerde brug rijden. De buitenste stalen brug zal daarna niet meer in gebruik zijn, omdat de voorbereidingen voor de renovatie hiervan dan beginnen.

Gewijzigde verkeerssituatie

Vanwege de verandering in de wegindeling is de A12 richting Duitsland tussen knooppunt Velperbroek en Westervoort, inclusief afslag 27, twee nachten afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluitingen vinden plaats van vrijdag 22 maart om 21.00 uur tot zaterdag 23 maart om 8.00 uur en van zaterdag 23 maart om 21.00 uur tot zondag 24 maart om 9.00 uur. Er wordt een omleidingsroute aangegeven met gele borden. Weggebruikers dienen rekening te houden met extra reistijd tijdens deze nachten.

Renovatie van de bruggen

De A12-IJsselbruggen bestaan uit twee stalen bruggen en een betonnen brug. Sinds eind 2022 is aannemerscombinatie Savera IJsselbruggen bezig met de renovatie van de twee stalen bruggen. De nu gerenoveerde middelste stalen brug is versterkt met extra stalen balken, verbeterde lasverbindingen, vernieuwde steunpunten en vervangen inspectiepaden.

De ervaring die hiermee is opgedaan, zal worden benut voor de renovatie van de buitenste stalen brug. De verwachting is dat de renovatie van beide stalen bruggen in 2026 voltooid is. Na de renovatie zal het verkeer in beide richtingen weer over vier rijstroken kunnen beschikken. De bruggen zullen dan voor de komende 30 jaar vrij zijn van groot onderhoud.

Voorbereidingen voor volgende renovatie

Na 24 maart start Savera IJsselbruggen met de voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van de buitenste brug. Hierbij worden steigers boven en onder de brug gebouwd en voegovergangen vervangen. De renovatie wordt op een vernieuwende manier uitgevoerd, waarbij Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen gezamenlijk het ontwerp maken en het werk uitvoeren. Dit moet zorgen voor een voorspelbaarder verloop van de renovatie, zodat het werk sneller en binnen budget afgerond kan worden.