Dumping van drugsafval ontdekt in Arnhem en Rozendaal

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Op 2 februari werd er in Arnhem en Rozendaal afval gevonden dat vermoedelijk afkomstig is van een drugslab. De autoriteiten zijn op zoek naar informatie die kan helpen bij het opsporen van de verantwoordelijken.

Plaats delict

In Arnhem werd het afval ontdekt aan de Burgemeester Bloemersweg, in een berm. Het afval in Rozendaal was gedumpt op een parkeerplaats aan de Schelmseweg. Het betrof een aanzienlijke hoeveelheid jerrycans en witte, vierkante containers, ook bekend als IBC-containers, gevuld met schadelijke stoffen. Men vermoedt dat het afval afkomstig is van de productie van synthetische drugs.

Gevaarlijk en illegaal

Drugslabs zijn niet alleen illegaal, maar ook zeer gevaarlijk. Door het gebruik van schadelijke stoffen bestaan er grote risico’s, zoals explosies. Recentelijk vond er nog een explosie plaats bij een drugslab in het Gelderse Herveld. Bovendien is het dumpen van drugsafval zeer schadelijk voor de natuur; planten en dieren kunnen eraan sterven. Ook voor de volksgezondheid is het gevaarlijk: alleen al het inademen van de chemische stoffen kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Oproep aan de bevolking

De autoriteiten vragen om hulp bij het opsporen van de verantwoordelijken. Heeft u op vrijdag 2 februari iets verdachts gezien op één van beide locaties? Heeft u informatie opgevangen over de drugsafvaldumpingen? Ziet u iets verdachts in uw omgeving, zoals het aan- en afrijden van auto’s met aanhangers of bestelbussen op ongebruikelijke tijdstippen bij een bepaald pand? Ruikt u een opvallende, chemische geur, zoals een zoetige anijsachtige geur of juist een zurige geur? Heeft u informatie over een mogelijk drugslab? Neem dan contact op.

Wat te doen bij het vinden van drugsafval?

Komt u drugsafval tegen? Raak niets aan en bel direct de politie. Meer informatie over hoe u een drugslab kunt herkennen en wat te doen bij het zien van een dumping of het vinden van drugsafval is te vinden op de website van de politie.